petek, 2. marec 2012

Orehovo olje

KAJ JE OREHOVO OLJE

Orehovo olje veliko bolj kot mi, poznajo naše babice ali prababice, ki so ga včasih veliko uporabljale. S svojimi številnimi zdravilnimi učinki lahko odpravi ali lajša številne zdravstvene simptome, zelo uporaben pa je tudi kot kozmetično sredstvo. Seveda pa se orehovo olje uporablja tudi pri kulinariki, pretežno za pripravo hladnih jedi, saj lahko vročina uniči okus in nekatere hranljive sestavine.
Orehovo olje je najbolj učinkovito, če ga zaužijete pred obrokom!
- Najboljše je nerefinirano in nefiltrirano orehovo olje, stisnjeno iz orehovih jedrc.
vir:squidoo.com

Tekoče prehransko zlato
Ta v prodaji redka, malodane ekskluzivna oljna zlatnina nas ob prvem srečanju najprej zmede – Zakaj bi orehe stiskali v olje, če jih lahko jemo? – in zatem navduši. Če obstaja tekoče prehransko zlato, potem je to to.
Orehovo olje je blagega okusa in s prijetno aromo, odlično za začinjanje najrazličnejših jedi, tako sladkih kot slanih. Kakovostno orehovo olje je hladno stisnjeno, na kar nas opozori z zlato rumeno barvo in aromo po orehih. Drugače pridobljeno olje je temnejše barve, v aromi pa zaznamo noto praženih orehov.

Naravno, hladno stisnjeno orehovo olje vsebuje približno 9 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, 18 odstotkov enkrat nenasičenih maščobnih kislin in 68 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin. Med zadnjimi prevladujejo dvakrat nenasičene, omega 6 maščobne kisline (55 odstotkov vseh maščobnih kislin), vendar je delež trikrat nenasičene, omega 3 linolenske kisline razmeroma visok (približno 13 odstotkov vseh maščobnih kislin). Razmerje teh kislin je približno 3 : 1, kar je podobno kot v olju konopljinih semen, s katerimi si orehovo olje deli drugo mesto po vsebnosti omega 3 maščobnih kislin med rastlinskimi olji.
vir:viva.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar